نشست مشترک هيأت امناي مجمع کتابخانههاي بزرگ ايران (مکتب) 11 مرداد ماه، با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار شد.
به گزارش
هفت چشمه به نقل از
خبرگزاري فارس، نشست مشترک هيأت امناي مجمع کتابخانههاي بزرگ ايران (مکتب) روز گذشته 11 مرداد ماه، با حضور علي جنتي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، سيد عباس صالحي، معاون فرهنگي وزارت ارشاد و اعضاي هيأت امناي مجمع کتابخانههاي بزرگ کشور برگزار شد.
در ابتداي اين نشست سيدرضا صالحي اميري، رئيس هيأت امناي مجمع کتابخانههاي بزرگ کشور، با تأکيد بر لزوم توجه بيش از پيش به حوزه کتاب و کتابخواني، در خصوص انگيزه هاي اصلي تشکيل اين مجمع اظهار داشت: نخستين هدف و انگيزه از تشکيل اين مجمع اينست که امکانات، ظرفيتها و منابع سراسر کشور شناسايي شود و مجموعه انسجامي ملي پيدا کند.
وي ادامه داد:
وضعيت کتابخانههاي عمومي در سطح کشور خوب نيست و اگر در کشور بناي توسعه داريم، از آنجايي که زيرساخت هر گونه توسعهاي، توسعه فرهنگي است، راهي جز سوق دادن جامعه به سمت خواندن و مطالعه وجود ندارد. بنابراين کتابخانه و کتابدار به زيرساختهايي در جهت بقا و هويت بخشي نياز دارد و لازمه اين امر شناخت مسائل و مشکلات اين سيستم است. در اين راستا دومين هدف مجمع کتابخانههاي بزرگ کشور، شناسايي چالشها و مشکلات موجود و يافتن راهکارهاي براي حل آنها خواهد بود.
رئيس هيأت امناي مکتب، آموزش و تبادل اطلاعات بين کتابخانههاي بزرگ کشور را از ديگر اهداف تشکيل اين مجمع دانست و گفت: بنا داريم به سمتي حرکت کنيم که با صدور کارتي به نام مجمع کتابخانههاي بزرگ امکان استفاده از تمامي کتابخانههاي کشور براي يک فرد فراهم شود.
وي با اشاره به اينکه بايد حلقه واسطي بين مجموعه کتابخانهها، کتابداران و دولت ايجاد شود، بر لزوم توجه به اين مجمع در برنامه ششم توسعه تأکيد کرد.
صالحي اميري با تأکيد بر لزوم حمايت از اين نهاد عمومي نوپا، تصريح کرد: اگر در اين دوره نتوانيم تحولي در مجموعه کتابخانهها، کتابداران و امکانات ايجاد کنيم، در قبال نسل آينده مسئول خواهيم بود. در اين راستا، اولويتهاي ما به ترتيب تقويت نهاد کتابخانههاي عمومي، کتابخانههاي غير دولتي، و نهايتا کتابخانههاي دولتي خواهد بود.
در ادامه اين نشست عليرضا مختارپور، دبيرکل مجمع کتابخانههاي بزرگ کشور اظهار داشت: امکانات و ظرفيتهايي در کتابخانههاي مختلف کشور است که اگر پيوندي بين آنها برقرار شود، هم افزايي قابل توجهي شکل ميگيرد؛ علاوه بر اين، در صورتي که برنامهريزي دقيقي مبتني بر انديشه و استانداردهاي علمي صورت گرفته و توسعه کيفي کتابخانههاي کشور را به دنبال داشته باشد، تأثير مستقيمي نيز بر نشر کشور خواهد داشت؛ چراکه در حال حاضر که
فروش تک نسخهاي کاهش پيدا کرده است، کتابخانهها عمدهترين مصرف کننده صنعت نشر کشور محسوب ميشوند؛ در اين شرايط يک برنامه مناسب علاوه بر اينکه از جريان مثبت فکري در صنعت نشر حمايت ميکند، از جريان کتاب سازي نيز جلوگيري خواهد کرد.
وي در خصوص مجمع کتابخانههاي بزرگ اظهار داشت: اين مجمع با احتساب کتابخانههاي بزرگ کشور، مشمول اين معيار که بيش از صد هزار جلد کتاب داشته باشند و خدمات عمومي ارائه دهند، در حال حاضر شامل 63 کتابخانه از سراسر کشور است. هيأت امناي اين مجمع را 12 عضو حقوقي و 3 عضو حقيقي تشکيل ميدهد. اساسنامه اين مجمع در حال حاضر تدوين شده و پس از اعمال نظرات اعضاي هيأت امنا براي ثبت ارائه خواهد شد.
در ادامه اين نشست هر يک از اعضاي هيأت امناي مجمع کتابخانههاي بزرگ کشور به بيان دغدغهها و مسائل حوزه کتاب و کتابخواني پرداختند. ضرورت توجه به کتابخانهها و تجهيز آنها، لزوم ايجاد خط مشي ويژه اي با نگاهي آينده پژوهانه به موضوع کتاب و کتابخواني، فرهنگسازي به منظور دسترسي آزاد به اطلاعات، اعمال مميزي تنها از مجراي وزارت ارشاد، فراهم سازي بسترهاي مناسب براي ترغيب کودکان به مطالعه، ايجاد قرائتخانههايي در سطح شهر براي جلوگيري از تبديل کتابخانهها به سالن مطالعه، لزوم توجه به کتابخانههاي بيمارستاني، تدوين قوانيني براي حضور در عرصه فضاي مجازي، ديجيتال سازي منابع، اقتصادي کردن نشر الکترونيک و... برخي از مسائل مطرح شده از سوي اعضاي هيأت امناي مجمع کتابخانههاي بزرگ کشور بود.
در ادامه اين نشست وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با تأييد لزوم توجه و رسيدگي به تمامي مسائل مطرح شده در حوزه کتاب و کتابخواني، به برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر سازمان مديريت و برنامه ريزي کشور در اين زمينه فعال است؛ بين وزارتخانه ها بر اساس موضوع تقسيم کار انجام شده و حوزه فرهنگ، ورزش، جوانان و رسانهها در شوراي فرهنگ و هنر مطرح و مسئوليت آن بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گذاشته شده است. نخستين جلسه رسمي اين شورا، (12 مرداد ماه) با حضور تمامي اعضا تشکيل خواهد شد، که از صالحي اميري دعوت ميکنم در آن جلسه حضور داشته و عهده دار طرح مسائل مربوط به کتابخانهها باشند.
وي ضمن تأکيد بر ضرورت تخصيص بودجه بر اساس معيار تأثيرگذاري فعاليتهاي فرهنگي بيان کرد: طبيعتا اين برنامه ريزيها بايد حمايت و توجه بيش از پيش به عرصه کتاب و کتابخواني را به دنبال داشته باشد.
تأثير کتابخانه ها بر صنعت نشر کشور از طريق خريد و توزيع منابع مفيد، ضرورت کار در حوزه ديجيتال سازي، اتصال شبکهها به منظور راه اندازي يک بانک اطلاعاتي جامع و... از مسائلي بود که از سوي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي مورد تأکيد قرار گرفت.
وي تصريح کرد: بايد در جهت گسترش فرهنگ مطالعه و کتابخواني اهتمام ورزيد؛ در غير اينصورت، تنها با توسعه کمي کتابخانهها کار بي ثمر ميماند. بنابراين در کنار تمامي دستگاهها، کتابخانهها نيز در اين خصوص مسئول هستند؛ بايد براي ترغيب جامعه به مطالعه راهکارهايي اجرايي پيدا کرد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي کشور ضمن آرزوي موفقيت و رسيدن به اهداف براي مجمع کتابخانههاي بزرگ کشور، از همراهي و حمايت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و مجموعه نهادهاي وابسته اين وزارتخانه خبر داد.
گفتني است، اين نشست با حضور سيدرضا صالحي اميري، عليرضا مختارپور، حجت الاسلام والمسلمين مرعشي، محمدهادي زاهدي، علي اصغر پورعزت، سيد محمدمجتبي حسيني، ليلا نعمتي انارکي، محمدرضا مجيدي، سعيد رضايي شريفآبادي؛ تشکيل شد.
انتهاي پيام/